
BÜYÜME IŞIĞIYLA BULUŞMA....
Mutfak ve Yemek
Mozarella
Eğer elinizin altında, 4 lt süt (pastorize günlük süt) gıda termometresi, citrik asit (limon da olur) ve birazda peynir mayası varsa; ama daha da önemlisi peynir kesiğinin avuçlarınızın içerisinde, bir anda tadı tarif edilemez bir mozarellaya dönüşebileceğinin hazzını hissedebiliyorsanız, denemediğiniz her dakika harcanmış demektir. (Tabi ki, bunlar öyle kolay kolay el altında bulunmaz ama tedarik edilmesi de çok zor değiller). Daha önce yapmış olmadığınız bir işi yapıyor olarak, hem de çok az insanın denediği, kendinizi tekrarlamaktan ve sıradanlaşmak uzaklaştırabilme şansı da cabası..
Sütü çok kısık ateşte 1,5 çorbakaşığı limon suyu ile 35 derece C'a kadar ısıtıyor ve sonra içerisine mayayı karıştırıyor ve 15 dakika ocaktan alarak kesilmesini bekliyorsunuz, tencerenin ağzı kapalı olarak. Sonra bir bıçak ile kesme işlemini yaparak tekrar atteşte 46 dereceye kadar ısıtıyor ve sonra da süzgeçte süzüyorsunuz. Sonrasında, mikrodalga kullanarak esnetme ve fazla suyunu atma işlemi ile nurtopu gibi Mozarella'lar oluşuyor.
Bu bir paragrafı, hatasız bir tarif haline getirebilmek için biraz uğraştığımı kabul etmeliyim, ama her türlü çabaya değeceğinden emin olabilirsiniz. Mozarella sürecine bir kere hakim olduktan sonra, kaşar, hellim, ricotta üretimi de mümkün olacak.